Miten verkkosivut saadaan nettiin?

Uusi verkkosivustosi on valmis ja toimiva. Seuraavaksi se pitäisi saada näkyviin kohderyhmäsi ihasteltavaksi ja käytettäväksi. Kun selaimen osoitekenttään kirjoittaa kotisivusi osoitteen, www.nimesitaiyrityksesi.fi, enteriä painamalla pitäisi päästä oikeaan paikkaan. Miten verkkosivujen julkaisu tapahtuu?

Verkkosivut ovat tiedostoja ja ne voivat olla esimerkiksi .html- tai .php-päätteisiä. Yksinkertaisimmat sivut rakennetaan yleensä .html-tiedostoksi ja monimutkaisempien nettisivustojen rakentamiseen voidaan käyttää esimerkiksi .php-tiedostoja. Havainnollistaakseni asiaa mahdollisesti sinulle tutumpien tiedostopäätteiden kautta: Kuvat voivat olla esimerkiksi .jpeg-muotoisia tiedostoja, tekstit ja esitteet .pdf-tiedostoja ja musiikki .mp3-muodossa. Verkkosivutkin ovat tiedostoja, ja niillä on omat päätteensä.

Verkkosivujen julkaisu tapahtuu näin

Verkkosivusi siis muodostuvat tiedostoista, jotka lähetetään palvelimelle. Tällä palvelimella on oma uniikki IP-osoitteensa (Internet Protocol). Se voi olla esimerkiksi 12.123.123.22. Verkkosivuja ei tietenkään etsitä syöttämällä tällaisia numerosarjoja hakukenttään, vaan vierailija kirjoittaa jonkin osoitteen, kuten www.mawebdesign.fi. Näitä osoitteita kutsutaan verkkotunnuksiksi ja sellaisen voi rekisteröidä itselleen. Palveluntarjoajia on useita ja verkkotunnuksien hintahaarukka on vaihteleva. Myös verkkotunnuksen pääte valitaan ja se vaikuttaa hintaan (.fi, .com, .net, .org…). Verkkotunnus eli verkkosivun osoite asetetaan ohjaamaan liikenne palvelimen IP-osoitteeseen – sinun uniikkiin IP-osoitteeseesi eli kotisivullesi.

Eli, nyt sinulle on rakennettu verkkosivusto, joka koostuu tiedostoista. Tiedostot on lähetetty palvelimelle. Palvelimelle on asennettu ohjelmisto, joka osaa jakaa näitä tiedostoja sivuston vierailijoille, kun palvelimeen yhdistetään. Palvelimeen yhdistäminen tarkoittaa siis sitä, kun vierailija kirjoittaa verkkoselaimen osoitekenttään kotisivusi osoitteen, painaa enteriä ja siirtyminen kotisivuillesi alkaa – tai kun vierailija klikkaa muualta löytämäänsä verkkosivuillesi vievää linkkiä.

Kun palvelimelle yhdistetään, vierailijan verkkoselain muuntaa verkkosivutiedostot (.html, .php…) graafiseksi näkymäksi – eli siksi, miltä nettisivusi näyttävät. Se, miltä sivustosi näyttää, määräytyy sivuston rakentajan antamien tyyliohjeiden mukaan (verkkosivujen ilmeestä olette sopineet yhdessä tekijän kanssa). Tyyliohjeet ovat .css- päätteisiä tiedostoja (Cascading Style Sheet).

Näin tapahtuu verkkosivujen julkaisu. Kuulostaako monimutkaiselta? Ei huolta, tämän kaiken hoitaa kuitenkin valitsemasi verkkosivujen tekijä. Jäikö jokin kohta mietityttämään? Kun olet sopinut verkkosivujen tilaamisesta, voit aina kysyä tekijältä asiasta lisää.