Miten verkkosivujen rakennus etenee?

Onko sinulla tai yhteisölläsi tarve kotisivuille? Kiinnostaako verkkosivujen rakennusprosessi muuten vain? Kyllä? Sitten tämä teksti on sinulle. Avaan tässä rakennusprosessin vaihe vaiheelta. Näin verkkosivujen rakennus siis etenee, jos päätät hankkia uudet verkkosivusi minulta.

Alkukartoitus

Aivan aluksi asiakas ja verkkosivujen tekijä lyövät fiksut päänsä yhteen ja käyvät yhdessä läpi, mitä asiakas toivoo ja tarvitsee. Millaisen visuaalisen ilmeen asiakas haluaa ja millaisia toiminnallisuuksia hän verkkosivuilleen toivoo? Montako alasivua tarvitaan?

Visuaaliseen ilmeeseen kuuluvat esimerkiksi väripaletti ja kuvat. Onko asiakkaalla esimerkiksi logo, jossa käytettyjä värejä hän toivoo myös kotisivujensa värimaailmaan? On myös mahdollista suunnitella sivustolle oma väripalettinsa, joka näyttää hyvältä logon kanssa. Myös kuvituksesta keskustellaan: onko asiakkaalla omia kuvia tai grafiikkaa, mitkä haluaa sisällyttää sivuilleen? Asiakkaalle kuuluu myös sivustolle haluttavan tekstisisällön tuottaminen.

Seuraavaksi asiakkaan täytyy miettiä, millaisia toiminnallisuuksia hän kotisivuilleen haluaa. Näitä ovat esimerkiksi yhteydenottolomake, varauskalenteri, uutiskirjeet, keskustelupalsta ja galleria.

Sivujen määrä on myös tärkeä päättää. Etusivun lisäksi voidaan lisätä tarvittava määrä alasivuja, joita voivat olla esimerkiksi yhteystieto-, palvelut- tai tietoa meistä -sivu. Yksinkertaisimmillaan verkkosivu voi koostua vain etusivusta.

Mikä on asiakkaan budjetti? Kun alkukartoitus on tehty, verkkosivujen tekijä laskee tarjouksen. Tarjous perustuu arvioituun aikaan, kauanko toiveiden mukaisen sivuston rakentaminen kestää. Mikäli asiakkaalla on erittäin tiukka budjetti jo tiedossa, siitä kannattaa mainita heti alussa. Verkkosivuston tekijä osaa silloin arvioida, kuinka suuri sivusto on mahdollista sillä hinnalla tehdä.

Lopulta tehdään sopimus, jossa sovitaan tarjouksen sisällöstä eli siitä, mitä kaikkea asiakas kyseisellä summalla saa. Asiakas voi halutessaan laajentaa sivustoa lisämaksusta.

Suunnittelu ja palautteenanto

Kun sopimus on tehty, sivuston tekijä alkaa suunnitella ulkoasua ja sivuston käytettävyyttä yhdessä sovitun mukaisesti. Tässä vaiheessa sivustosta luodaan graafinen versio, jonka asiakas saa nähtäväkseen. Asiakkaalla on mahdollisuus antaa palautetta ja muutosehdotuksia, jotka tekijä toteuttaa. Asiakkaalla on mahdollisuus pyytää muutoksia 2-3 kertaa. Mikäli asiakas toivoo tässä vaiheessa suuria toiminnallisia muutoksia, hinta-arvio annetaan uudestaan.

Sitten kun asiakas on tyytyväinen ja hyväksyy graafisen version, tekijä alkaa rakentaa varsinaista verkkosivustoa. Viimeistään tässä vaiheessa asisakkaan tulee toimittaa haluttu tekstisisältö tekijälle.

Verkkosivujen rakennus

Tässä vaiheessa asiakkaan ei tarvitse muuta kuin odotella. Tekijä aloittaa sivuston rakentamisen paikallisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että sivusto on näkyvillä ainoastaan hänellä. Kun sivusto on rakennettu tietokoneen selaimille sopivaksi, alkaa sivuston mobiilioptimointi. Tämä tarkoittaa sitä, että sivusto tehdään myös esimerkiksi puhelimen selaimeen sopivaksi.

On myös mahdollista rakentaa sivusto niin sanotusti mobiililaitteet ensin -periaatteella. Tämä voi olla hyvä vaihtoehto esimerkiksi silloin, kun sivuston pääkohderyhmän tiedetään käyttävän pääasiassa mobiililaitteita verkkoselaamiseen. Tällöin päähumio on mobiilissa.

Tekijä testaa sivuston toimivuuden eri selainten uusimmilla versioilla (Safari, Chrome, Firefox, Edge). Jos sivujen toimivuus halutaan varmistaa vanhemmille selaimille, kuten Internet Explorerille, siitä voidaan antaa erillinen hinta-arvio ellei asiasta ole jo alussa sovittu. Sivusto testataan siihen tarkoitetuilla työkaluilla ja itse testaan toimivuuden myös kahdella fyysisellä laitteella (iPhone 11 ja Samsung A10), joissa on seuraavat selaimet: iOS: Safari ja Chrome sekä Android: Chrome.

Julkaisu

Melkein valmista! Kun verkkosivujen rakennus on valmis, se asennetaan palvelimelle. Asiakkaalla voi olla palvelin jo olemassa tai sitten tekijä järjestää palvelimen. Sivusto on vielä niin sanotusti yleisöltä suljettu viimeistä tarkastusta varten. Asiakas saa siis tässä vaiheessa valmiin sivuston nähtäväkseen.

Asiakas tyytyväinen? Ei muuta kuin uudet kotisivut julkiseksi ja vierailijaliikennettä seuraamaan!